Składniki:

3 szklanki mąki pszennej ostrowskiej lub poznańskiej (ok. 450g)
1 ½ łyżeczki drożdży instant (lub 20g świeżych*)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła

¾ szklanki letniej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść. Od momentu, gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyrobić ponownie przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być prężne, o wyglądzie i konsystencji plasteliny. Ciasto przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą. Ciasto pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podzielić na 7-10 części. Uformować bułkę i ułożyć na blaszcze wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 40minut do wyrośnięcia. Na górze zrobić charakterystyczne „kajzerkowe” nacięcie nożem
  3. Bułki piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 17 minut w temperaturze 225°C.

Leave a Reply

  • Zarejestruj
Zapomniałeś hasła? Wpisz login lub email. Link resetujący zostanie wysłany na Twój adres E-mail.